EN

Äntligen händer det därute!

Karin Tenelius
3 september 2019

En man stegar upp några block mot en flagga

Om några veckor, den 19 september, är det tjugo år sedan jag och VDn Annika Tell inledde försöket på Freys Hotel med att göra företaget självstyrande. Vi kallade det ”nerifrånperspektivet” på den tiden. Jag hade långt tidigare läst böcker av Ricardo Semler, och när Annika hade läst dem sa hon bara: Det här ska vi göra! Trots att initiativet på Freys Hotel beskrevs i mer än 40 artiklar kring millenieskiftet och jag och Annika Tell föreläste flitigt runtom i landet, dröjde det länge innan idéerna om självstyrande team fick genomslag.

Med tanke på hur kontroversiellt det var, hur ifrågasatta vi blev och hur kuriöst projektet blev beskrivet i media, trots de påtagliga konkreta finansiella resultat som efter en kort tid kunde påvisas, är det inte så konstigt att det har tagit så lång tid för de här idéerna att få fäste. För några år sedan var jag övertygad om att jag inte skulle få uppleva någon förändring under min livstid.

Idag radar till och med professorerna på Harvard upp sig för att intyga att vi måsta ställa om arbetslivet. Den senaste i raden är Robert Mangabeira Unger som i den nya boken ”The Knowledge Economy” bland annat säger:
”I industrisamhället stod pamparna och övervakade produktionslinjer högt ovanför mark. Ska vi få full utväxling av kunskapssamhället måste hierarkierna mellan chef och medarbetare rivas en gång för alla”.

Gary Hamel, en av världens mest framstående managementkonsulter, som länge propagerat för de här tankarna är här intervjuad av Tuffs Lisa Gill i vår podcast LeadermorphosisHär är hans senaste blogginlägg.

Forskningen borde väl egentligen gå i bräschen, men faktum är att förändringen har redan tagit fart på många håll: genom införande av det agila arbetssättet i IT-sektorn eller att alla i offentliga sektorn talar om hur man ska tillämpa tillitsbaserad styrning och ledning. Många strömningar pågår under olika benämningar men alla handlar de om samma sak: att ge medarbetare mer befogenheter och att ställa om ledarskapet från det traditionella till ett mer involverande ledarskap.

Vi på Tuff, som sedan decennier arbetat praktiskt både med att bygga upp självstyrande organisationer från grunden, och att ställa om hierarkiska verksamheter, vet att det är ett misstag att bara inrikta sig på att förändra och ersätta strukturerna. De ”mjuka” faktorerna är mycket mer avgörande. Det vill säga att alla på arbetsplatsen behöver både chefer och medarbetare ”avprogrammera” sina gamla mönster och förhållningssätt så att den ”hierarkiska dynamiken” städas ur. En mycket högre nivå av kommunikation krävs och kulturen behöver utvecklas till en som präglas av förtroende, empati och respekt för att få det nya arbetssättet att fungera i praktiken.

Här kan du lyssna på Tuffs föredrag på ämnet från Almedalen i somras.

Första steget är att orientera sig, förkovra sig och förstå vilka steg just vår organisation behöver ta. Under hösten finns många tillfällen att inhämta kunskap här hos oss:

Vill du komma i kontakt med oss? Hör gärna av dig!

Ring oss tel. 08- 446 16 20 eller maila oss på [email protected].

Vill du veta mer om vårt program Tuff Ledarskapsträning Steg 1?

Om du är intressead av nya sätt att arbeta Lyssna på vår Podcast Leadermorphosis - massor av intervjuer med pionjärer.