EN

Nu råder medarbetarsamtalens årstid

Eva Lorentzon
15 januari 2024

En webbläsare med lönefunktion förutom en todo-lista och kalkylator

Nu råder medarbetarsamtalens årstid. En väletablerad process i de flesta organisationer och samtidigt träffar vi chefer och medarbetare varje vecka som fruktar denna process och som är djupt tveksamma till värdet. En anledning till att vi tror att denna process är mindre effektiv är vår besatthet av mål.

Vi tror att sätta mål kommer öka prestation och motivation och spenderar massor av tid med att utvärdera tidigare mål och sätta nya. Vi har mött tusentals personer under 20 år av coaching och det är faktiskt en minoritet av dem som blivit stärkta och fått motivation av att sätta mål för att uppnå det de vill. Vår erfarenhet är att det finns så oändligt mycket bättre sätt att stärka individer till bättre prestation:

✔ Lyssna intresserat hur de upplever sina förutsättningar

✔ Att plocka upp någons nivå av motivation and prata ärligt om den utan att döma, utan nyfiket höra vad det är som saknas för dem

✔ Att tillsammans identifiera ogynnsamma, hindrande tendenser som hindrar dem att lyckas och empatiskt utmana dem att hitta lösningar som skiftar det hos dem

Sammanfattningsvis handlar det om att ha fokus på det som är källan till deras resultat och prestation: motivation, attityder, förmågor och förhållningssätt. En massa svårgreppbar mjukvara som ofta existerar i det osagda - 𝘶𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘺𝘵𝘢𝘯 - är det som avgör resultaten.

För att lyckas stärka medarbetare i att prestera bättre behöver du uppgradera ditt lyssnande. Lägger du tid och kraft på att utveckla den förmågan hos dig själv kan du glädja dig åt resultat som kanske tom spränger eventuella målsättningar!

I linje med övertron på målsättande i medarbetarsamtal minns vi ett företag som utvärderade de olika delarna i medarbetarsamtalen och ifrågasatte de individuella målen. De var så radikala att de förslog att ta bort målen helt: ”ä𝘯𝘵𝘭𝘪𝘨𝘦𝘯 𝘴𝘭𝘪𝘱𝘱𝘦𝘳 𝘷𝘪 𝘥𝘦 𝘩ä𝘳 𝘤𝘩𝘢𝘳𝘢𝘥𝘦𝘳𝘯𝘢! 𝘈𝘭𝘭𝘢 𝘷𝘦𝘵 𝘫𝘶 𝘢𝘵𝘵 𝘥𝘦𝘵 ä𝘳 𝘪 𝘵𝘦𝘢𝘮𝘦𝘯 𝘮å𝘭𝘦𝘯 𝘴ä𝘵𝘵𝘴 𝘰𝘤𝘩 𝘧ö𝘭𝘫𝘴 𝘶𝘱𝘱".

För mer information

Maila oss [email protected] eller ring oss på tel. 08-446 16 20