EN

Reflektion 20 år

Karin Tenelius
15 december 2023

Pappersbåtar på ett vitt hav med en röd ballong som lyfter upp en i luften

En av Tuff ledarskapstränings grundare, Karin Tenelius, reflekterar över hur synen på ledarskap har ändrats genom åren.

Nu är det tjugo år sedan några av oss satt i en källare i Stockholm och drömde om att träna chefer i ett annat slags ledarskap med våra nyutvecklade metoder, verktyg och träningsprogram. Då ansågs vi vara radikala och till och med provocerande. Nu emottas våra idéer som naturliga, hållbara och effektiva. Sedan jag började i branschen på 1990-talet är det en sak som förändrats påtagligt och det är att vi har enats om vilken typ av ledarskap som faktiskt fungerar bäst för att människor ska hitta sin motivation och vilja att bidra.

För 25-30 år sedan handlade det om att lära sig en massa olika varianter av ledarskap som man sedan kunde välja på, medan vi nu är ganska eniga om att en involverande, coachande ledarstil är det som fungerar bäst i arbetslivet idag. Det är dock smått häpnadsväckande hur lite vi har omsatt denna övertygelse i praktiken, trots att chefer har gått på coachkurser sedan millenieskiftet.

Att överväga att hierarkiskt ledarskap med hög kontroll påverkar människor negativt var inte populärt att prata om för 20 år sedan, det var ibland till och med kontroversiellt att hävda att ledarskapet i Sverige var hierarkiskt. Nu hör vi dock att många organisationer ställer om mot ”tillitsbaserat, agilt eller självledarskap” vilket är oerhört glädjande. Men det är fortfarande svårt att gå från tanke till omsättning. ”Vi ska jobba tillitsbaserat” säger en organisation men hur i all världen ska det gå till?

Därför blev jag så lycklig när det alldeles nyligen dök upp två rapporter som – enligt oss – visar att något stort är på gång. Först fick jag ögonen på en artikel från McKinsey & Company vid namn ”𝘗𝘴𝘺𝘤𝘩𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘤𝘢𝘭 𝘚𝘢𝘧𝘦𝘵𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘩𝘦 𝘤𝘳𝘪𝘵𝘪𝘤𝘢𝘭 𝘳𝘰𝘭𝘦 𝘰𝘧 𝘭𝘦𝘢𝘥𝘦𝘳𝘴𝘩𝘪𝘱 𝘥𝘦𝘷𝘦𝘭𝘰𝘱𝘮𝘦𝘯𝘵”. JA!!! Det är bara genom att ställa om ledarskapet i grunden som vi kan skapa de öppna och trygga kulturer som vi eftersträvar. Så har det inte låtit förut, och extra kraftfullt när ”etablissemanget” konstaterar detta. Strax därpå kom årets Gallup-undersökning om engagemangsnivåer på arbetsplatser globalt där Gallups VD Jon Clifton sammanfattar rapporten med orden ”𝑾𝒉𝒂𝒕 𝒄𝒂𝒏 𝒍𝒆𝒂𝒅𝒆𝒓𝒔 𝒅𝒐 𝒕𝒐𝒅𝒂𝒚 𝒕𝒐 𝒑𝒐𝒕𝒆𝒏𝒕𝒊𝒂𝒍𝒍𝒚 𝒔𝒂𝒗𝒆 𝒕𝒉𝒆 𝒘𝒐𝒓𝒍𝒅? 𝑮𝒂𝒍𝒍𝒖𝒑 𝒉𝒂𝒔 𝒇𝒐𝒖𝒏𝒅 𝒐𝒏𝒆 𝒄𝒍𝒆𝒂𝒓 𝒂𝒏𝒔𝒘𝒆𝒓: 𝑪𝒉𝒂𝒏𝒈𝒆 𝒕𝒉𝒆 𝒘𝒂𝒚 𝒐𝒖𝒓 𝒑𝒆𝒐𝒑𝒍𝒆 𝒂𝒓𝒆 𝒎𝒂𝒏𝒂𝒈𝒆𝒅”

Med dessa hoppingivande slutsatser vill vi på Tuff önska våra kunder, deltagare, följare och nyfikna en riktig God Jul och ett Gott Nytt 2024!

Vi är stolta över våra 20 år som företag och glada över att äntligen på allvar få börja utveckla nya sätt att arbeta på tillsammans med våra modiga och dedikerade uppdragsgivare. Vi tänker fortsätta att utveckla sätt att göra verklighet av goda teorier i många, många år till.

För mer information

Maila oss [email protected] eller ring oss på tel. 08-446 16 20